Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 18:16 - Да загубиш спечелени избори
Автор: valpop Категория: Политика   
Прочетен: 1216 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.11.2014 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В политиката понякога стават и изненади. Точно това се случи и в неделя на балотажа на президентските избори в Румъния, когато соченият за сигурен победител кандидат на Социалдемократическата партия и премиер Виктор Понта загуби от кандидата на християнлибералите и кмет на Сибиу Клаус Йоханис, въпреки че само няколко дни преди вота социологическите агенции сочеха убедителна разлика в полза на левия премиер. По последни данни Йоханис печели приблизително 55% от гласовете, докато Понта – 45%, но интригата се задържа до последния момент, защото някои близки до Социалдемократическата партия агенции даваха преднина на Понта в екзит половете, дори когато стана ясно, че всъщност Йоханис има  предимство. Изненадата става още по-голяма и от факта, че щабът на Понта разчиташе на една добре сработена машина от медии и организации, които стояха зад неговата кандидатура. Кампанията, както и двата тура на гласуването, бяха съпроводени от големи скандали и множество обвинения към правителството на Понта, което в крайна сметка се отрази и върху неговия личен политически имидж. И все пак, защо левицата загуби едни почти спечелени избори? Възможните обяснения са няколко.

 

Когато собствените ти оръжия се обърнат срещу теб

 

Донякъде характерна особеност за политическия живот в Румъния е крайната изостреност на отношенията между политическите сили. Това особено силно личеше и на тези избори, които отново бяха белязани от сянката на конфликта между вече бившия президент Бъсеску и премиерът  на ПСД. По време на кампанията Понта допусна редица грешки, които настроиха срещу него голяма част от гласоподавателите в северната ни съседка – малцинства, младежи, румънци  в чужбина. В хода на изборите Понта реши да използва националистическата и православна карта, разчитайки да привлече вота на крайната десница. Този подход обаче му изигра лоша шега, тъй като малцинствените групи, и по-специално унгарците,  се почувстваха застрашени от подобна политика. В същото време те припознаха в Йоханис, който е етнически германец, един силен защитник на своите интереси, особено след като кандидатът на Демократичната партия на унгарците в Румъния отпадна на първи тур. От своя страна, много от националистически настроените румънци не видяха в Понта един истински представител и защитник на румънската национална кауза, а неговият национализъм до голяма степен беше елементарен и фалшив.

Няма как да се пренебрегне и хаосът с гласуването, който се случи в чужбина, като на много румънски емигранти в редица градове в Европа и по света им се наложи да чакат с часове, за да могат да упражнят правото си на глас, а това дори коства поста на румънския външен министър Титус Корлъцян. Според много анализатори това беше съвсем умишлен трик от страна на правителството на Понта, защото голяма част от живеещите в чужбина румънци традиционно гласува за десницата. Тези гафове доведоха до силни антиправителствени протести, които се усилиха и в дните преди вота, а и след него в неделя вечер, като Понта понесе всички негативи от лошата организация на изборния процес, което рефлектира и върху подкрепата му на балотажа. По време на цялата кампания опитите на Понта да привлече избиратели извън твърдия електорат на Социалдемократическата партия удариха на камък. За това до голяма степен изигра роля и фактът, че Понта вече не е ново и неопетнено лице в румънската политика, за разлика от своя опонент Йоханис, който има стабилна визитка на успешен и разумен кмет.

 

Черният ПР понякога е грешен ход

 

По време на цялата предизборна кампания Понта целеше по-скоро омаскаряване и унижаване на своя опонент Йоханис, отколкото предлагане  на адекватни политики. Лозунгите на Социалдемократическата партия достигнаха дори до откровено расистки и абсурдни обвинения, като срещу десния кандидат за президент заваляха обвинения от ляво, че „не е истински румънец и че няма деца”. Целият този негативизъм рязко контрастира с поведението по време на кампанията на Клаус Йоханис, който демонстрираше сдържаност и умереност в изказванията си. Повечето от румънските избиратели, които бяха доста оттегчени от безкрайните разправии между премиера Понта и президента Бъсеску, видяха в лицето на кмета на Сибиу едно спокойствие, балансираност и такт, които вдъхват доверие, а това е от ключово значение за стабилизиране на политическата и икономическа среда в Румъния, която все още среща икономически трудности.

Йоханис в хода на своята предизборна кампания успя да привлече максимално широк кръг от избиратели, включително с високо образование и живеещи в градовете, а също така и живеещите в чужбина. Интересна е и електоралната география на вота – Йоханис печели в Букурещ и Трансилвания, а Понта – в регионите на Влашко и Молдова – ясен признак за разделение между богати и бедни региони. Интересни са и разделенията между настроенията в селските и градските населени места. В селските райони традиционно подкрепата е за левицата, а по големите градове – за десницата.

 

Русия срещу Запада в румънски вариант

 

В Румъния, може би за разлика от България, не е проява на особена политическа далновидност да пропагандираш проруска политика. Особено в контекста на кризата в съседната на Румъния Украйна и когато цялото румънско общество следи с нарастваща тревога руските маневри в Приднестровието. Въпреки тези особености Виктор Понта реши, че е добър ход да афишира възхищението си пред лидери като Ердоган и Путин. Афинитетът на премиера към руския президент разтревожи силно прозападните кръгове в Румъния, които видяха в това една заплаха за отклонение на Румъния от европейския й път на развитие. Кризата в Украйна и натискът от страна на Запада накараха Понта да осъзнае грешката си и той се опита бързо да заяви, че Румъния ще остане лоялна на членството си в ЕС и НАТО и няма да се обвързва с Русия. Този ход обаче беше безвъзвратно закъснял и като резултат румънците предпочетоха проевропейския кандидат Йоханис пред несигурния във външнополитическо отношение Понта.


А сега накъде?

 

В момента надеждите към новоизбрания президент са изключително много  в Румъния. Болшинството от гражданите на страната виждат в Йоханис един европейски лидер, който може да направи доста за образа на Румъния на Запад, дори и само заради немските си корени.  Румънците очакват от новия си държавен глава да направи необходимата промяна в политическата атмосфера, която да гарантира стабилност и сигурност, особено след двата мандата на Траян Бъсеску, които бяха белязани от редица скандали. Макар че Румъния е парламентарна република, Конституцията дава на президента редица правомощия, най-вече в областта на външната политика. Това нееднократно е довеждало до конфликти между президент и премиер. Подобни разногласия не са изключени и в момента, когато има негативни нагласи срещу лявото правителство, оглавявано от Понта. Способността да реагира адекватно на кризите ще бъде решаващо качество за успеха на президента Йоханис. Той ще трябва да убеди и по-националистически настроените румънци, че подкрепя единството и териториалната цялост на страната (в хода на кампанията по социалните мрежи се завъртя колаж, който обвиняваше Йоханис, че подкрепя автономията на секеите – унгарско езично малцинство в централната част на Румъния). Корупцията и престъпността са другите проблеми, които стоят на дневен ред пред новия президент. Дали всички тези очаквания ще се оправдаят – предстои да видим. В румънската политика, близо 25 години след свалянето на режима на Чаушеску, няма нищо сигурно. Доказаха го и  изборите в неделя вечер.

 

Валентин Попов, 17.11.2014г.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valpop
Категория: Политика
Прочетен: 17947
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031